Kine groep zuid - Logo

Kine groep zuid

Van Putlei 53/12 - 2018 Antwerpen - 03/216.26.24

Specialisaties

Dankzij de verscheidenheid aan disciplines staat er een team klaar dat elkaar goed aanvult om een therapie 'op maat' te kunnen aanbieden. Klik op een specialisatie voor meer informatie omtrent het onderdeel.

Manuele lymfedrainage

Dit is een zachte massagetechniek die de bedoeling heeft om een teveel aan vocht (lymfe) dat zich tussen onze weefsels bevindt af, of weg, te voeren langs specifieke kanalen (lymfebanen).

De lymfedrainage onderscheidt zich van een klassieke massage door haar specifieke pijnloze handgrepen. Het zijn o.a. ritmisch draaiende pompbewegingen, die met de vlakke hand of met de vingers in een bepaalde richting een lichte gedoseerde druk geven op het weefsel. De methode werd ontwikkeld door Emil Vodder, Deens Bioloog, rond 1932. Wetenschappelijke studies (evidence based) dateren pas van de jaren '70.

Buiten de stimulatie van de vochtdoorstroming, mochten we ervaren dat de manuele lymfedrainage ook een invloed heeft op een goede werking van ons immuunsysteem en zij doet eveneens onze stress afnemen.

De lymfedrainage heeft te veel toepassingsgebieden om ze alle op te sommen. In onze praktijk behandelen wij meestal patiënten die een operatie ondergingen, oedeem na borstamputatie of na bestraling. Ook circulatieproblemen aan de benen tot open beenwonden. De methode heeft een goede invloed op reumatische ontstekingen, klachten aan het zenuwstelsel, fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidsyndroom.

Bij oedeempatiënten bestaat een goede therapie hierin, dat men aandacht heeft voor de huidverzorging en dat, in sommige gevallen, de lymfedrainage ondersteund wordt door een compressietherapie. Dit wil zeggen, dat het bekomen resultaat vastgelegd wordt bij middel van speciale windels (bandageringen) om daarna over te gaan op steunkousen.

In uitzonderlijke gevallen wordt gebruik gemaakt van apparatuur die tot doel heeft de manuele lymfedrainage te ondersteunen en na te bootsen, zonder ze echter te kunnen vervangen. In onze praktijk, gebeurt dit met "QIM" apparaten, de modernste op de markt.